Thaise koning viert verjaardag koningin-moeder Sirikit

Vorsten

12-08-2020 19:54:54

Koning Vajiralongkorn heeft woensdag tijdens zijn bliksembezoek aan Bangkok een volle agenda afgewerkt. Het was voor het eerst sinds begin juli en pas voor de zesde keer dit jaar dat de in Beieren wonende Thaise koning in eigen land was.

Aanleiding voor de visite was de 88e verjaardag van koningin-moeder Sirikit. Die wordt verpleegd in het Chulalongkorn Memorial Hospital, waar koning Vajiralongkorn en zijn echtgenote koningin Suthida, zijn twee dochters en jongste zoon, alsmede zijn zus prinses Sirindhorn op bezoek gingen. Uit de opnamen die het paleis na afloop vrijgaf lijkt het of de koningin-moeder zich niet bewust is van wat zich om haar heen afspeelt. Sirikit kreeg in 2012 een zware beroerte en is sindsdien niet meer zelfstandig in het openbaar getreden.

Behalve familiezaken waren er ook staatszaken voor Vajiralongkorn. In het Dusit-paleis legden zes nieuwe ministers van de regering van generaal Prayut Chan-o-cha ten overstaan van het koningspaar de eed af. De koning gaf het kabinet opdracht te zorgen voor ‘orde en vrede’, maar maakte geen melding van de recente studentenprotesten tegen zowel regering en – ongehoord in de moderne geschiedenis van Thailand – de koning.

De koning bezocht met zijn huidige gezin, inclusief de uit Beieren meegekomen zoon prins Dipangkorn (15), daarna de tempel van de smaragdgroene Boeddha, en ging ook naar het eerbetoon aan zijn moeder op het naast het Grand Palace gelegen Sanam Luang-veld. Daar was ook zorgvuldig geselecteerd publiek voorhanden om, zittend of knielend, het koninklijk gezelschap toe te juichen. Prinses Sirivannavari maakte van de gelegenheid gebruik om de ‘walk-about’ met haar mobieltje vast te leggen.

Volgens het uitgelekte vluchtschema van de speciale Thai Airways-vlucht naar Zürich zou het gezelschap rond 02.00 uur woensdagnacht weer vertrekken.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord