Thaise koninklijke vrijwilligers wisselen van kleur

Vorsten

2019-12-28 16:16:28

Het gezinsleven van de Thaise koning Vajiralongkorn heeft direct invloed op de kledij van de koninklijke vrijwilligersbrigades Chit-Arsa. Die hebben hun blauwe petjes namelijk ingeruild voor paarskleurige. De wisseling is een gevolg van het in ongenade vallen van de koninklijke bijvrouw, Sineenat ‘Koi’ Wongvajirapakdi.

In Thailand heeft elke dag van de week namelijk een eigen kleur. De kleur van de dag van de week waarop iemand is geboren, blijft met die persoon verbonden. Zo wordt de Thai gevraagd geel te dragen wanneer de koningen Bhumibol en Vajiralongkorn geëerd moeten worden: beiden zijn op een maandag geboren. De vrijwilligers dragen dan ook allemaal gele shirts.

De petjes waren blauw als verwijzing naar vrijdag, de geboortedag van de ‘nobele gemalin’ die de koning in de loop van het afgelopen jaar opeens introduceerde. Maar ‘Koi’, die de brigades promootte, bleek te eerzuchtig naar de smaak van de koning. In oktober, niet lang na de bekendmaking, ontnam hij haar alle eretitels en liet haar naar verluidt opsluiten. Blauwe petjes waren daarom niet langer wenselijk.

De vrijwilligers dragen nu paarskleurige hoofddeksels, ter ere van de op een zaterdag geboren koningin Suthida. Die trouwde in mei, enkele dagen voor de kroning van de koning, met Vajiralongkorn.


Meer Thailand

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt