Thaise legerchef vraagt eerbiediging van koningshuis

Vorsten

2020-07-24 10:23:55

De Thaise legerchef Apirat Kongsompong heeft demonstrerende studenten gewaarschuwd in woord en gebaar af te blijven van de monarchie. De generaal zei vrijdag met tranen in de ogen tijdens een persconferentie gekwetst te zijn over uitingen die hij had gezien over de Chakri-dynastie. Het koningshuis, dat enorm veel voor het Thaise volk had bereikt, moest met respect worden behandeld.

De opmerkingen van Apirat volgden op enkele versluierde verwijzingen naar de monarchie tijdens de nu al een week aanhoudende studentenprotesten tegen de regering. Omdat directe kritiek strafbaar is, wordt op subtiele wijze gerefereerd aan het koningshuis. Dat gebeurt bijvoorbeeld door bepaalde cijfercombinaties te gebruiken die voor de goede verstaander duidelijk zijn, maar die op zich niet beledigend zijn.

“Ik begrijp dat ze hun rechten uitoefenen onder het democratische regime, maar ik denk dat velen zich ongemakkelijk voelen door de onrust en het onvriendelijk taalgebruik”, meende de legerchef. Hij zei dat het leger de demonstraties scherp in de gaten houdt.

Thaise media kunnen vanwege dezelfde restricties op het bespreken van de monarchie niet openlijk berichten over onderdelen van de protesten. Premier generaal Prayut Chan-o-cha vindt dat er helemaal niet gedemonstreerd moet worden maar dat de studenten voor hun grieven maar moeten aankloppen bij het parlement.


Meer Thailand

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt