Thaise media mogen koning niet aanspreken

Vorsten

02-11-2020 12:20:37

Thaise media hebben maandag met verbijstering gereageerd op de scoop van de Britse televisiejournalist Jonathan Miller die er zondag in slaagde koning Vajiralongkorn een tweetal vragen te stellen over de recente demonstraties in Thailand voor democratie en zelfs hervorming van de monarchie. De verbouwereerde koning weigerde aanvankelijk commentaar te geven, maar antwoordde vervolgens dat hij van alle Thai evenveel hield en dat Thailand het land van compromissen was.

Het was nog nooit voorgekomen dat de koning door media werd ondervraagd, laat staan over een politiek gevoelig onderwerp en dat hij antwoord gaf. Thaise media legden uit dat ze altijd op ruime afstand van de koninklijke familie worden gehouden en strenge instructies hebben. Zo moeten fotografen knielen en het hoofd nederig buigen wanneer de koning langsloopt, hetgeen het van dichtbij maken van foto’s onmogelijk maakt. “Een Thaise verslaggever had dit nooit kunnen doen”, aldus de Engelstalige nieuwssite Khaosod, “maar als buitenlander had Miller kennelijk wat meer ruimte.”

Volgens een lid van de Thaise televisieorganisatie die beelden van koninklijke optredens distribueert onder de verschillende televisiezenders, is er geen verbod op het stellen van vragen, maar is het wel een ongeschreven regel dit nimmer te doen. Koning Vajiralongkorn liep meteen weg van het team van Channel 4, maar gaf zijn dochter prinses Sirivannavari na een geanimeerd gesprek opdracht nog even naar de nieuwsploeg te gaan om hen te verzekeren dat de koninklijke familie “van alle Thai houdt.” Ze voegde eraan toe dat Thailand heel vredig is.

Het Thaise koningspaar maakte zondagavond na een plechtigheid in het Grand Palace een wandeling door het speciaal daarvoor samengebrachte publiek toen de televisieploeg zijn kans greep om de koning aan te spreken.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord