Thaise monarchisten in actie tegen studenten

Vorsten

26-08-2020 14:26:50

De Thaise studenten die actievoeren voor democratie en hervorming van de monarchie zijn net zo gevaarlijk als de vroegere rode gardisten in communistisch China of de jongeren van de Rode Khmer in Cambodja. De Thaise bevolking moet daarom in actie komen. Dat vindt de leider van de nieuwe monarchistische actiegroep Thai Pakdee, oud-parlementslid Wawrong Dechgitvigrom, meldde televisiezender Thai PBS woensdag.

Volgens hem vormen de studenten die al wekenlang overal in het land demonstreren een bedreiging voor de Thaise samenleving. Ze hebben, zo vond eerder ook premier generaal Chan-o-cha, een kritische grens overschreden door de monarchie ter discussie te stellen, een taboe onderwerp. Of, zoals de zelfcensuur toepassende Thaise media het stellen “te spreken over een gerespecteerd instituut”. De media mogen het onderwerp niet rechtstreeks benoemen. “Het is zeer gevaarlijk”, aldus Wawrong.

“Wat de jongeren zijn vergeten is dat hun ouders en leraren veel wijzer zijn dan zij, en dat er meer aanhangers zijn van de monarchie dan mensen die ervan af willen, ook al zijn die nog niet de straat op gegaan”, vertelde de Thai Pakdee-voorman. Hij vindt het tijd dat de zwijgende meerderheid zich laat horen en zondag massaal de straat op gaat om steun te betuigen aan de monarchie. “We moeten de natie, ons geloof en de Koning verdedigen.”

De afgelopen weken hebben royalisten kleine demonstraties gehouden als tegenhanger tegen de grote studentenacties, maar veel mensen kwamen er niet voor de straat op.














Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.