Thaise nationale feestdagen worden toch geschrapt

Vorsten

2020-05-01 12:08:09

De Thaise regering heeft in tweede instantie toch besloten om de viering van drie nationale feestdagen dit jaar te schrappen of te veranderen. Eerder deze week liet het kabinet nog weten van geen afgelastingen te willen weten ondanks de eigen richtlijnen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Koning Vajiralongkorn heeft bij alle drie de dagen een belangrijke rol.

De maatregel kwam te laat voor de vierde feestdag, de Dag van de Arbeid, die vrijdag wordt gevierd en waarvoor veel Thai de deur uit zijn gegaan. Op de wegen uit Bangkok stonden lange files en het Centrum voor de bestrijding van het virus maakte zich ernstig zorgen omdat zoveel mensen dit weekeinde naar hun thuisprovincie reizen.

De Thai maken gebruik van een extra lang weekeinde want niet alleen vrijdag is een vrije dag maar ook maandag, Kroningsdag. Voor wie dinsdag een vakantiedag opneemt, kan de pret nog langer duren want ook woensdag is een nationale feestdag, Visaskha Bucha. Voor Kroningsdag en het belangrijke boeddhistische feest zijn alle publieke activiteiten nu geschrapt en ook tempels mogen geen plechtigheden houden. Niet bekend is of de in Duitsland wonende koning nog wel overkomt om een aantal rituele handelingen te verrichten.

Voor de laatste feestdag op 11 mei, wanneer door de koning symbolisch de eerste rijst moet worden geplant, is het programma aangepast. De ceremonie wordt niet gehouden op Sanam Luang, het grote veld naast het Koninklijk Paleis in Bangkok, maar op een proefveld bij het Chitrlada-paleis. Dan kan er geen publiek bij, al zullen naar verwachting wel tal van officials en militairen moeten opdraven.


Meer Thailand