Thaise oppositieleider krijgt elf aanklachten majesteitsschennis

Vorsten

20-01-2021 20:22:46

De Thaise regering heeft woensdag elf aanklachten wegens majesteitsschennis ingediend tegen oppositieleider Thanathorn Juangroongruangkit. Dit omdat hij vraagtekens zette bij de toekenning van een monopolie voor de Thaise productie van het AstraZeneca-coronavaccin aan Siam Bioscience. Dat bedrijf is eigendom van koning Vajiralongkorn.

Gezondheidsminister Anutin Charnvirakul haalde hard uit naar Thanathorn (42), voorman van de in 2020 op last van de regering verboden Future Forward Party. “Hij praat alsof hij alles weet, maar hij weet niet hoe hij dankbaar moet zijn voor de monarchie”, aldus de bewindsman. Die verwees daarop naar de twintig mobiele coronateststations die geschonken zijn door de koning en fikse donaties aan de gezondheidssector. Waar het geld daarvoor vandaan kwam, vertelde hij er niet bij.

Thanathorn hield op Facebook een praatje onder het motto ‘Koninklijk vaccin: wie profiteert en wie niet?’. Hij vroeg zich onder meer af of het verstandig was alle hoop te vestigen op één bedrijf en nog wel een bedijf dat in handen is van de koning. “Als het mis gaat, kan de premier dan de verantwoordelijkheid aan en wat zal de bevolking denken over het koninklijke Siam Bioscience?” Volgens de regering is het een betrouwbaar bedrijf, maar Thanathorn stelde dat het nog nooit eerder een vaccin heeft geproduceerd.

Veroordeling

De oppositieleider wacht bij veroordeling voor alle elf aanklachten van majesteitsschennis een minimumstraf van elf keer drie jaar met een uitloop tot maximaal 165 jaar. Daar komt nog een mogelijke veroordeling van vijf jaar bij voor overtreding van de wet op computermisdrijven door het verspreiden van ‘valse informatie en het zaaien van twijfel’. Vervolging dreigt ook voor iedereen die linkt naar de berichten van Thanathorn of deze deelt.

Thanathorn reageerde woensdag gelaten op de aanklachten. Hij zei dat de woedende reactie hem alleen maar sterkte in de gedachte dat er iets niet klopte. “Waarom zou de regering anders zo openlijk dit privébedrijf verdedigen. Geven ze toe dat ze het hebben bevoordeeld?”

In Thailand zijn de afgelopen weken inmiddels meer dan vijftig mensen aangeklaagd op basis van de wet op majesteitsschennis. Dinsdag nog werd een vrouw veroordeeld tot 87 jaar gevangenisstraf, met een halvering tot 43 jaar en zes maanden omdat ze schuld bekende.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.