Thaise oppositieleider reageert na aanklachten majesteitsschennis

Vorsten

21-01-2021 14:39:28

De Thaise oppositieleider Thanathorn Juangroongruangkit van de verboden Future Forward-partij heeft donderdag fel uitgehaald naar de regering. Die heeft hem woensdag elf keer aangeklaagd voor majesteitsschennis en voor schending van de wet op computercriminaliteit.

Hij had zich in een video afgevraagd waarom Siam Bioscience een monopolie heeft op de productie van het coronavaccin van AstraZeneca en Oxford in Thailand. Siam Bioscience valt rechtstreeks onder koning Vajiralongkorn.

“Is kritiek hebben op de regering hetzelfde als vijand zijn van de monarchie?”, vroeg Thanathorn in een ontmoeting met de media. “Hoe kan het dat ik door problemen aan te kaarten bij de regering word beschuldigd van majesteitsschennis? Zullen anderen die de regering bekritiseren ook op dezelfde manier worden beschuldigd?”

“Voor het verkrijgen en maken van het vaccin zijn alleen afspraken gemaakt met Siam Bioscience. Dat is een particulier bedrijf en dus gericht op het maken van winst. De bestelde hoeveelheid is niet voldoende om de hele bevolking te vaccineren en bovendien is het vaccin pas later dit jaar beschikbaar. Dan moet je je toch afvragen waarom de overheid slechts met één particulier bedrijf in zee is gegaan en niet naar alternatieven heeft gekeken?”, aldus Thanathorn. “Andere landen zijn al begonnen met vaccineren.”

Volgens de regering staat de twijfel van Thanathorn echter gelijk aan het beledigen van de koning. Bovendien zou hij leugens verspreid hebben en voor onrust hebben gezorgd. Door de stapel aanklachten kan Thanathorn tientallen jaren in de gevangenis belanden.


Meer Thailand

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.