Thaise premier klaar voor gevecht met Facebook

Vorsten

25-08-2020 16:24:06

De Thaise premier generaal Prayut Chan-o-cha is klaar voor het gevecht met Facebook. Dat wil de censuur aanvechten die de Thaise regering oplegt, maar Prayut ziet daar geen enkele reden toe omdat het zou gaan om de soevereiniteit van zijn land. Dat zei hij dinsdag na afloop van het kabinetsberaad. Facebook heeft zich te houden aan de Thaise wet wat betreft zaken die in Thailand op internet toegankelijk zijn, aldus de generaal.

Op last van de Thaise autoriteiten blokkeerde Facebook maandagavond een vanuit Japan beheerde pagina ‘Koninklijke marktplaats’ waarop berichten stonden over onder meer het Thaise koningshuis. De pagina was opgezet door een Thaise wetenschapper die werkt aan de universiteit van Kyoto en die meer dan een miljoen volgers heeft. Na het blokkeren van de ‘marktplaats’ is er meteen een nieuwe pagina geopend, die alweer een half miljoen volgers heeft.

Facebook liet weten geen andere keuze te hebben dan de Thaise wet te volgen omdat anders de belangen van het bedrijf in Thailand in gevaar zou komen. Maar dinsdag beloofde de internetgigant naar wettelijke middelen te zoeken om de Thaise censuur aan te pakken, mede omdat mensenrechten als de vrijheid van meningsuiting met voeten worden getreden.

Majesteitsschennis

“Onzin. Facebook werkt vanuit Thailand. Met internationale wetten hebben we niks te maken. Alles dat Thaise wetten overtreedt, is onaanvaardbaar”, aldus de Thaise minister van Buitenlandse Zaken, Don Pramudwinai tegen nieuwssite Khaosod. De bewindsman wilde ook van geen censuur weten. “Hoe kunnen ze dat nu zeggen?”, zei hij boos.

Thailand verbiedt alles dat maar lijkt op kritiek op koning Vajiralongkorn en de monarchie. Ook het bespreken van het koningshuis is gevaarlijk en strafbaar, onder meer op basis van de wetten op majesteitsschennis, staatsveiligheid en cybercriminaliteit. De in april opgezette digitale ‘koninklijke marktplaats’ zou volgens premier Prayut “valse informatie delen en de Thaise natie hebben beschadigd.”


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord