Thaise premier ontvangt ‘koninklijk’ mondkapje

Vorsten

21-05-2020 15:09:29

Wie mag het door koningin Suthida gemaakte mondkapje dragen? Dat is een vraag die op Thaise sociale media en door critici van het koningshuis in het buitenland wordt gesteld na een bizarre ceremonie woensdag. Toen nam premier Prayut Chan-o-cha in Government House tijdens een door tientallen hoge autoriteiten bijgewoonde plechtigheid het vorige maand door de koningin gefabriceerde mondkapje in ontvangst.

De premier kreeg de kostbaarheid aangeboden door vertegenwoordigers van de Koninklijke Garde, in aanwezigheid van onder anderen de chef van het leger, de baas van de nationale politie en leden van de nationale taskforce die de coronacrisis moeten aanpakken. “Waarom zoveel poespas bij de overhandiging van een mondkapje dat 44 dagen geleden is gemaakt door een voormalige stewardess van Thai Airways? Hadden al die mensen niks beter te doen?”, luidde de vraag van journalist Andrew MacGregor Marshall, die het koningshuis al jaren kritisch volgt.

Eén mondkapje zal de Thai ook niet helpen, maar het verhaal er achter is een voorbeeld van mediamanupilatie en volksverlakkerij. Dat koningin Suthida het kapje heeft genaaid, werd op 1 mei bekend toen het paleis opnamen daarvan distribueerde naar de media. Met de foto’s moest de indruk worden gewekt dat het koningspaar – koning Vajiralongkorn stond zijn vrouw terzijde – op zijn trouwdag belangeloos actief was in dienst van de Thaise bevolking.

Die mocht niet weten dat koning en koningin op dat moment al lang en breed weer in Europa waren, waar ze respectievelijk in Duitsland en Zwitserland wonen. De propagandafoto’s waren al gemaakt op 6 april toen ze iets minder dan 20 uur in Thailand verbleven voor een aantal ceremonies en tussendoor ook een bezoek hadden gebracht aan een naaiatelier van de Koninklijke Garde.

Het bewijs daarvoor werd geleverd door de ruwe data van de aangeleverde foto’s die als datum 6 april aangaf. Het paleis wiste die data nadat er de aandacht op was gevestigd, daarbij geholpen door het feit dat zulk soort voor het koningshuis belastende informatie niet gepubliceerd mag worden. Alleen door de censuur en blokkades van bepaalde Facebook- en Twitterprofielen te omzeilen, kunnen de Thai daar achter komen omdat er in het buitenland wel aandacht aan wordt besteed.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord