Thaise studenten boycotten diploma-uitreiking door koning

Vorsten

26-10-2020 21:13:04

De tegen het Thaise regime demonstrerende studenten hebben, voor zover ze klaar zijn met hun studie en een diploma kunnen ophalen, een nieuwe protestactie bedacht. Ze boycotten de plechtige uitreiking van hun getuigschrift.

Het is in Thailand namelijk gebruik dat de koning en andere leden van de koninklijke familie de diploma’s uitreiken. Voor de gelegenheid worden dan grote congreshallen afgehuurd, en één voor één krijgen de in een eindeloze rij staande studenten dan hun papiertje overhandigd.

Vooraf wordt de ceremonie ook geoefend, uiteraard buiten de aanwezigheid van de koninklijke gast. Koning Vajiralongkorn is van plan eind deze maand de diploma’s uit te reiken op de Thammasat Universiteit, een van de bolwerken van de tegen de regering actievoerende studenten. Die hebben inmiddels ook hervorming van de monarchie aan hun eisenpakket toegevoegd.

Veel studenten willen daarom een ontmoeting met de koning en de hem vergezellende koningin Suthida ontlopen, zo meldde maandag Thai PBS. Bij de voor deelname aan de ceremonie verplichte repetities kwam maar de helft van de naar schatting 9600 studenten opdagen. Dat het er zoveel zijn, komt omdat vanwege de coronacrisis de afstudeerceremonie in het voorjaar werd verplaatst.

Het koningspaar was de afgelopen week in het noordoosten van Thailand om daar diploma’s uit te reiken. Koning Vajiralongkorn had daarbij het genoegen zijn echtgenote koningin Suthida niet minder dan 39 keer een eredoctoraat te overhandigen, steeds weer van een andere vestiging van de Rajabhat Universiteit.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord