Zus van koning Vajiralongkorn krijgt kritiek

Vorsten

18-08-2020 11:53:21

De oudste zus van de Thaise koning Vajiralongkorn, Ubolratana, ligt onder vuur van ultra-royalisten. Dit omdat ze zich heeft uitgesproken over vrijheid van meningsuiting en het recht van studenten om te demonstreren. “Alle burgers hebben het recht hun stem te uiten omdat het land toebehoort aan de burgers”, aldus Ubolratana.

De ultra-royalisten vinden dat de monarchie nooit besproken of bekritiseerd mag worden, zoals actievoerende studenten nu al enkele keren hebben gedaan. “Als jong meisje maakte je je ouders verdrietig en nu je oud bent, span je samen om je familie en het land te vernietigen”, schreef de felle monarchist Songkled Chuenchupol op Facebook, waar hij meer dan 100.000 volgers heeft. Anderen zeiden dat Ubolratana zich van politieke uitspraken moest onthouden.

Ubolratana (69) geldt als buitenbeentje in de koninklijke familie. Ze gaf haar titels op toen ze in 1972 met een Amerikaan trouwde en in de Verenigde Staten als ‘mevrouw Julie Jensen’ een betrekkelijk anoniem leidde. Maar na het stuklopen van het huwelijk keerde ze in 2001 definitief terug in Thailand, waar ze weer werd aangeduid als prinses, maar zonder de aanspreektitel ‘koninklijke hoogheid’.

Ze is zeer actief op sociale media en verraste vriend en vijand – en haar broer, de koning – door zich vorig jaar beschikbaar te stellen voor het premierschap. Een furieuze Vajiralongkorn maakte daar snel een einde aan door te wijzen op haar lidmaatschap van de koninklijke familie.


Meer Thailand

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord