Tweede film over Willem van Oranje in de maak

Vorsten

24-07-2014 09:01:00

AMSTERDAM – De makers van de bioscoopfilm Michiel de Ruyter, gaan ook een epische film maken over het leven van Willem van Oranje. Dat betekent dat er in 2016 twee films over de Vader des Vaderlands te zien zijn, want eerder deze maand kondigde filmdistributeur Entertainment One Benelux een soortgelijke film aan met Barry Atsma in de hoofdrol.

Roel Reiné zal de tweede film regisseren. Hij rondt deze week de opnames van Michiel de Ruyter af. Alex van Galen schrijft het scenario, hij schreef ook het script voor Michiel de Ruyter. Producent is Klaas de Jong (Michiel de Ruyter, Toscaanse Bruiloft, Verliefd op Ibiza, De hel van ’63). Hun film gaat over de gespannen relatie tussen Willem van Oranje en de Nederlandse vrijheidsstrijders. ”Willem van Oranje is het verhaal over de leider die de krachten in de samenleving wist te bundelen door de bevolking voor het eerst het gevoel te geven ‘Nederlanders’ te zijn”, stellen de filmmakers.

”Maar zijn grote triomf tegen de Spanjaarden sloeg uiteindelijk om in een teleurstelling toen de binnenlandse conflicten leidden tot een splitsing van de 17 provinciën. Willems idealen over een verenigd Nederland werden verwoest en de geboorte van Nederland was meteen ook zijn grootste nederlaag. Willem van Oranje werd vereerd als een held, maar stierf als een gebroken man.”

Prins

Het team achter Michiel de Ruyter zegt al jaren bezig te zijn met de ontwikkeling van het filmscenario over Willem van Oranje. Ze wisten niet van het plan dat producent Paul Voorthuysen (Hoe duur was de suiker, Oeroeg) met regisseur Pim van Hoeve (Bernhard schavuit van Oranje, Beatrix Oranje onder vuur) een paar weken geleden bekendmaakte.

Willem van Oranje werd geboren op 24 april 1533 in Dillenburg, Duitsland als zoon van Willem I van Nassau-Dillenburg en Juliana van Stolberg. Hij kreeg de titel prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg, maar werd vooral bekend als Willem van Oranje of onder zijn bijnaam Willem de Zwijger.

Meer Vorstenhuizen