Tweelingzus laatste sjah Iran overleden

Vorsten

08-01-2016 12:00:00

TEHERAN – Prinses Ashraf Pahlavi, de tweelingzus van de laatste sjah van Iran, is donderdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar neef, voormalig kroonprins Reza Pahlavi, bevestigd op zijn Facebookpagina.

De oudste zoon van de laatste sjah schrijft dat ‘hij erg verdrietig’ is door het overlijden van zijn tante en noemt haar ‘een baken van hoop voor vrijheid en waardigheid’. Iran was altijd in haar hart, aldus haar neef. Volgens een adviseur van de prinses is zij overleden in haar slaap ergens in een niet nader genoemd Europees land, zo schrijft The New York Times.

Prinses Ashraf werd beschouwd als de drijvende kracht achter haar broer Mohammed Reza Pahlavi en speelde een essentiële rol in diens troonsbestijging in 1953. Ze diende als zijn adviseur en was tevens een voorvechter van vrouwenrechten. Na de Iraanse revolutie in 1979 woonde ze in ballingschap in Frankrijk, New York en Monte Carlo en bleef ze altijd een uitgesproken mening houden over de politiek in haar vaderland.

Prinses Ashraf Pahlavi was drie keer getrouwd en laat een zoon, vijf kleinkinderen en een aantal achterkleinkinderen achter.

هفدهم دی ماه ۱۳۹۴از درگذشت عمه عزیزم، شاهدخت اشرف پهلوی، بسیار متاثر و متالم شدم. خاطرات بسیاری از دوران کودکی تا به ا…

Geplaatst door The Official Site of Reza Pahlavi op donderdag 7 januari 2016

Meer Vorstenhuizen