Twist over verbouwing woning zus Mathilde

Vorsten

2014-10-13 20:23:00

PROVEN – De Belgische koningin Mathilde zal nog even moeten wachten voordat ze met haar gezin kan gaan logeren in de omgebouwde hoeve van haar zus gravin Elisabeth. Die ondervindt namelijk weerstand van haar huidige huurder Jan Dhondt. Elisabeth wil het pand in het Westvlaamse Proven om laten toveren in vier gastenverblijven voor ‘familie en vrienden’, maar Dhont weigert de hoeve te verlaten.

Bij de gemeente Poperinge, waar Proven onder valt, ligt momenteel een bouwaanvraag. “Er zijn in onze stad wel meer hoeves die op deze manier worden omgebouwd”, aldus burgemeester Christof Dejaegher tegen de krant Het Laatste Nieuws. Het meeste verzet komt dan ook van Dhondt. Hij beroept zich op een oude afspraak met Elisabeth en Mathildes oom, Raoul d’Udekem d’Acoz.

Raoul zou hebben gezegd dat de 63-jarige man er altijd mocht blijven wonen. De oom, die in onmin leeft met Mathildes kant van de familie, ontkent zo’n toezegging ooit te hebben gedaan. “Het was mijn wens dat Jan in het pand zou kunnen blijven wonen, maar een mondeling akkoord zou ik dat niet noemen. Ik kan toch onmogelijk beslissingen nemen over een gebouw dat niet eens mijn eigendom is?”, zegt Raoul.

Elisabeth, die in 2006 trouwde met de Italiaanse markies Alfonso Pallavicini, is sinds 2009 eigenaar van het pand in Proven. De huidige bewoner heeft veel aan de woning gesleuteld. “Dom”, vindt Raoul, ook omdat Dhondt dat deed zonder vergunning van de gemeente. “Ik heb hem meerdere keren gewaarschuwd dat hij ooit tegen de lamp zou lopen en dat hij enorm grote, onnodige risico’s nam.”


Meer Vorstenhuizen