Van Vollenhoven 45 jaar reserve-officier

Vorsten

2014-09-12 03:54:00

GILZE-RIJEN – Pieter van Vollenhoven ontvangt vrijdagmiddag op vliegbasis Gilze-Rijen een unieke militaire onderscheiding. De reserve-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht krijgt het cijfer ’45’ op Officierskruis. Het cijfer staat voor 45 jaar ‘eervolle langdurige dienst’ als officier, een mijlpaal die Van Vollenhoven vorig jaar bereikte.

Dat Van Vollenhoven zo lang reservist is, komt door zijn aanstelling als adjudant in buitengewone dienst door koningin Juliana. Bij zijn aanstelling in 2007 als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid werd hij bevorderd tot reserve-kolonel. Van Vollenhoven volgde in 1967 op vliegbasis Gilze-Rijen de Vliegeropleiding Klein Militair Brevet. Een jaar later werd hij reserve-officier vlieger bij het 300 squadron, dat tegenwoordig in Gilze-Rijen is gevestigd.

Koning Willem II heeft het Officierskruis in 1844 ingesteld. Omdat de uitreiking traditioneel gepaard gaat met een heildronk, wordt deze ook wel Jeneverkruis genoemd. Het eerbetoon vindt plaats tijdens de viering van 50 jaar gebruik van de Alouette III-helikopter door de Luchtmacht. De Alouette is onder meer bekend als reddingshelikopter en was de afgelopen jaren het favoriete vervoermiddel van koningin Beatrix voor lange binnenlandse trajecten.


Meer Vorstenhuizen