Van Vollenhoven geeft minicollege op Twitter

Vorsten

25-07-2014 13:42:00

APELDOORN – Pieter van Vollenhoven heeft vrijdag in een serie berichten op Twitter nog eens het belang benadrukt van onafhankelijk onderzoek bij de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Dat onderzoek verschilt namelijk wezenlijk van een strafrechtelijk onderzoek, zo verduidelijkte de professor risicomanagement in vier tweets.

Van Vollenhoven had donderdag al gesteld dat de slachtoffers recht hebben op de waarheid, ‘op het weten wat er zich precies heeft afgespeeld.’ Dat kan volgens hem alleen door onafhankelijk onderzoek, dat niet in alle landen bestaat. “Bij onafhankelijk onderzoeken moet je vrijuit kunnen praten anders kan je geen lering trekken”, aldus Van Vollenhoven in zijn toelichting.

In het strafrecht daarentegen mag een mogelijke verdachte zwijgen. “Niemand hoeft zelf bij te dragen tot zijn/haar veroordeling”, zei Van Vollenhoven die 22 jaar heeft gestreden voor de instelling van een onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid. Deze ging in 2007 onder zijn leiding in Nederland aan de slag.

“De Onderzoeksraad bepaalt zelf wat zij openbaart en rapporten van de raad mogen niet als bewijs in rechtsgedingen worden gebruikt”, legde hij uit. Op die manier krijgt de raad, die door Oekraïne is gevraagd het onderzoek naar de vliegramp te leiden, de kans te achterhalen wat er is gebeurd. “Een strafrechtelijk en een onafhankelijk onderzoek kunnen gelijktijdig plaatsvinden en zitten elkaar geenszins in de weg”, voegde Van Vollenhoven nog toe aan zijn Twitter-minicollege.

Meer Vorstenhuizen