LUIK – België maakt zich op voor een grote herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog met de Duitse invasie van het buurland, maandag precies 100 jaar geleden. Een hoofdrol is weggelegd voor koning Filip en koningin Mathilde die vele staatshoofden en regeringsleiders te gast krijgen in Luik, waar de belangrijkste plechtigheid plaatsvindt bij het monument voor de geallieerden in de wijk Cointe.
Niet alleen vertegenwoordigers van de geallieerden van weleer zijn uitgenodigd, ook staatshoofden van landen die destijds indirect bij de strijd betrokken waren of die België bijzondere steun hebben gegeven. Zo komt het kersverse Spaanse koningspaar naar Luik omdat het neutrale Spanje per schip voedsel stuurde naar de hongerende Belgen. Opvallend is dat Nederland, waar in de oorlogsjaren meer dan een miljoen Belgen werden opgevangen, slechts vertegenwoordigd wordt door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.
Namens Luxemburg is groothertog Henri aanwezig bij de plechtigheid. Koningin Elizabeth stuurt haar kleinzoon prins William met zijn echtgenote Catherine, en verder zijn onder ook de Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande van de partij. Van de kant van de voormalige vijand zijn de presidenten van Duitsland en Oostenrijk aanwezig.
Begraafplaats
William en Catherine krijgen aan het eind van de dag in Bergen (Mons) gezelschap van prins Harry wanneer de Britten een eigen herdenking houden. Dat gebeurt op een militaire begraafplaats waar de eerste Britse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog begraven zijn.
Om alles in goede banen te leiden worden 700 politieagenten ingezet, in Luik alleen al 650. De meesten onder hen werken de hele dag en gaan ook naar Bergen. Vanuit het crisiscentrum in Luik wordt alles in de gaten gehouden met 130 camera’s, aldus de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zaterdag.