Verzoek om dna-test Juan Carlos bij hof

Vorsten

01-08-2014 09:48:00

MADRID – Het Spaanse Hooggerechtshof moet oordelen over het verzoek van een vermeend buitenechtelijk kind van de afgetreden koning Juan Carlos om een vaderschapstest. Het verzoek is ingediend door Alberto Solà Jiménez (58), die claimt dat zijn moeder ooit een affaire heeft gehad met Juan Carlos, die destijds dan 17 of 18 jaar oud moet zijn geweest.

Eerdere verzoeken van Solà Jiménez zijn vanwege de onschendbaarheid van de koning door lagere rechtbanken altijd afgewezen, maar sinds de troonswisseling van vorige maand liggen de kaarten anders. De regering van premier Mariano Rajoy heeft met een spoedwet bepaald dat de teruggetreden koning weliswaar nog bescherming geniet, maar dat in voorkomende gevallen het Hooggerechtshof over hem kan oordelen.

Het Hooggerechtshof moet nu beslissen of persoonlijke zaken, zoals een affaire 20 jaar voordat Juan Carlos koning werd, onder de bevoegdheden van het hof vallen, en of Juan Carlos voor dat soort zaken ook onschendbaarheid geniet. De advocaat van Solà Jiménez toonde zich in The Guardian weinig optomistisch en bereidde reeds een beroep voor bij het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.

Een eventuele uitspraak van het Hooggerechtshof kan ook gevolgen hebben voor de Belgische Ingrid Satiau, die eveneens stelt dat ze een dochter is van Juan Carlos.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord