Vlaamse minister-president bij koning Filip

Vorsten

25-07-2014 13:05:00

BRUSSEL – Koning Filip heeft vrijdag Geert Bourgeois ontvangen en beëdigd als minister-president van Vlaanderen. Dat heeft het Belgische hof bekendgemaakt.

Bourgeois is de opvolger van Kris Peeters, die zeven jaar in die functie heeft gediend. Bourgeois is lid van de Vlaams-nationalistische N-VA die bij de verkiezingen in mei zowel voor het Vlaamse als voor het federale parlement als winnaar uit de bus kwam.

Bij de eedaflegging was ook demissionair premier Elio Di Rupo aanwezig. Geert Bourgeois, in het verleden een criticus van Filip als prins, had eerder al de eed afgelegd in het Vlaamse parlement. “Ik zweer getrouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet, en aan de wetten van het Belgische volk”, zei hij, waarna de acht ministers van de nieuwe coalitieregering volgden.

Koning Filip heeft dinsdag al de nieuwe minister-president van Wallonië, Paul Magnette, beëdigd en afgelopen zondag Rudi Vervoort, de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het wachten is nu nog op een nieuwe federale regering, waaraan sinds deze week door 2 formateurs wordt gesleuteld. Eén van hen is Kris Peeters, die ook wordt genoemd als kandidaat-premier.

Meer Vorstenhuizen