Vliegende start staatsbezoek dankzij Masako

Vorsten

2014-10-29 16:34:00

TOKIO – Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Japan kende woensdag een vliegende start, mede dankzij kroonprinses Masako die door haar aanwezigheid bij zowel de welkomstceremonie als het staatsbanket zorgde voor maximale aandacht van de Japanse media. En hoewel zij in de berichtgeving centraal stond, was er ook belangstelling voor de bijzondere en aloude betrekkingen tussen Nederland en Japan én de koninklijke en keizerlijke families.

Dat sloot mooi aan bij de wens van keizer en koning voor voor verbreding van de relaties. ”Laat ons van nu af aan onze vriendschap nog meer verdiepen”, citeerde de koning een brief uit 1609 van prins Maurits aan de eerste shogun van Japan. ”Die eeuwenoude wens is ook de onze”, aldus Willem-Alexander. Een wens die de keizer deelde.

Keizer Akihito stond in zijn tafelrede ook stil bij het leed dat Nederlanders is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. ”Het was hoogst ongelukkig dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan zijn beschadigd door de oorlog. Terwijl we het verleden niet moeten vergeten, hopen we meer aandacht te geven aan het bewerkstelligen van meer goodwill tussen onze landen”, aldus de keizer bij het diner in het Keizerlijk Paleis.

Niet vergeten

De ervaringen van ‘onze burgers en militairen in de Tweede Wereldoorlog’ kunnen wij niet vergeten, zei koning Willem-Alexander. ”De wonden die in die jaren zijn geslagen, blijven het leven van velen beheersen. Het verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen. De herinneringen aan gevangenschap, dwangarbeid en vernedering tekenen het leven van velen tot op deze dag.”

Volgens de koning is ‘erkenning van het leed dat mensen hebben ondervonden de basis van verzoening.’ In Japan en Nederland hebben veel mensen zich daarvoor actief ingezet ‘waardoor nieuw vertrouwen kon groeien.’

Willem-Alexander en keizer Akihito refereerden in hun redes uitgebreid aan het meer dan 400 jaar oude gezamenlijke verleden. ”Eeuwenlang was een smalle brug van 5 meter breed de enige verbindingslijn tussen onze landen. Tegenwoordig zijn er ontelbare bruggen van vriendschap en samenwerking tussen Japan en Nederland”, aldus de koning.


Meer Vorstenhuizen