Warme woorden voor Máxima in Tanzania

Vorsten

2013-12-11 19:35:00

DAR ES SALAAM – Koningin Máxima is woensdag met muziek, dans en veel lof ontvangen in Tanzania, het Oost-Afrikaanse land waarmee de koninklijke familie al decennia een bijzondere band onderhoudt. “U bent niet nieuw voor ons”, aldus president Jakaya Mrisho Kikwete in een warme toespraak voor een diner dat hij de koningin aanbood in het presidentieel paleis.

De koningin had even moeten wachten op de terugkeer van Kikwete uit Johannesburg. “Ik ben om zes uur teruggekomen”, verontschuldigde de president zich. De ontvangst werd daardoor enige tijd opgeschoven. Hij was in Zuid-Afrika voor de herdenkingsdienst voor oud-president Nelson Mandela en bracht woensdag in het Uniegebouw in Pretoria de laatste eer aan de vorige week donderdag op 95-jarige leeftijd overleden Mandela.

Presidentsvrouw ‘Mama’ Salma Kikwete was een dag eerder al teruggekomen, vertelde ze eerder woensdag aan Máxima bij de vrolijke welkomstceremonie op het Julius Nyerere vliegveld van Dar es Salaam. “Mijn man zit nu in het vliegtuig”, zei de koningin.

Laatste groet

Ook koning Willem-Alexander had in Pretoria een laatste groet gebracht aan Mandela, die in 2002 nog eregast was bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Van de herdenkingsdienst had de koningin een stukje gezien op CNN, zo vertelde ze.

Máxima haalde met de presidentsvrouw herinneringen op aan de laatste visite van de Tanzaniaanse president aan Nederland, slechts twee weken voor de inhuldiging van Willem-Alexander. Dat gaf het bezoek iets onwezelijks, aldus Máxima. De president zelf kwam er in zijn tafelrede ook op terug. “Toen ik bij u thuis op bezoek was, waren de voorbereidingen in volle gang”, zei president Kikwete. “Ik weet niet of u nog op dezelfde plek woont”, vroeg hij zich af. De koningin beaamde het.


Meer Vorstenhuizen