Wegblijven koning Albert leidt tot speculatie

Vorsten

2014-01-27 07:27:00

BRUSSEL – Koning Albert en koningin Paola laten zich woensdag niet zien bij de nieuwjaarsontvangst van koning Filip voor de zogenoemde ‘gestelde lichamen’: ministers, rechters, parlementsleden, hoofdredacteuren en dergelijke. Het wegblijven van de vorig jaar afgetreden vorst wordt verklaard met de mededeling dat hij ”een zekere reserve wil bewaren en zich discreet wil opstellen bij grote evenementen waar Filip ook is”, zo schrijft Het Nieuwsblad maandag.

De Vlaamse krant meldt echter ook dat er een andere reden kan zijn: ”In de wandelgangen klinkt het dat er weer ruzie zou zijn in de koninklijke familie: Albert zou bewust wegblijven uit onvrede over zijn (naar eigen mening) te lage pensioen.” Zo ontbraken Albert en Paola vorig jaar ook bij het traditionele kerstconcert in het paleis, hetgeen veel verwondering wekte en in de media tot veel speculaties leidde over heibel in de koninklijke familie. Al zei het paleis in een reactie dat dit paste bij het afbouwen van hun activiteiten.

In tegenstelling tot koningin Beatrix, die als prinses nog volop actief is en ook bij officiële gelegenheden acte de présence geeft en haar zoon ondersteunt, zijn Albert en Paola vrijwel geheel uit het zicht verdwenen. Vorig jaar had koning Albert na de troonswisseling nog maar zes publieke optredens. Volgens het paleis past dat bij zijn voornemen tot terughoudendheid: ”De koningin en ik zullen met enige discretie het leven in ons land, waar wij zoveel van houden, blijven volgen”, zei Albert bij zijn vertrek.

Dat Albert enige maanden na zijn aftreden het ongeschonden blazoen van het koningschap van Filip aantastte door extra geld te vragen, heeft volgens Vlaamse royaltyjournalisten voor kwaad bloed gezorgd. Albert vond zijn pensioen van 923.000 euro, waarover hij ook nog eens belasting moest betalen, getuigen van ondankbaarheid. Filip vond het gezeur van zijn vader kwalijk voor het aanzien van de monarchie en dat zou tot spanningen hebben geleid, waardoor Albert nu wegblijft of niet welkom zou zijn.


Meer Vorstenhuizen