Weinig ceremonieel voor Felipe en Letizia

Vorsten

2014-10-15 11:30:00

DEN HAAG – Koning Willem-Alexander keek woensdagmiddag nog even op zijn horloge. Samen met koningin Máxima stond hij te wachten op de komst van het Spaanse koningspaar. Naar goed Spaans gebruik waren ze een kwartiertje te laat.

Willem-Alexander en Máxima hadden daar al rekening mee gehouden en stelden zich ook pas later op voor het hek van paleis Noordeinde om hun gasten te begroeten. ”Welkom, fijn om jullie weer te zien”, zei Willem-Alexander tegen koningin Letizia, en wijzend op het zonnige weer grapte de koning dat het in Den Haag altijd zulk mooi weer is.

De verwelkoming was verder zonder veel ceremonieel. Geen inspectie van een erewacht of het spelen van volksliederen, alleen een ‘erehaag’ van de marechaussee langs de rode loper naar het paleis. Er werd kort de tijd genomen om te zwaaien naar het publiek dat Máxima en Letizia toeriep. Ook poseerde het viertal voor fotografen en cameraploegen.

Binnenhof

De koning begeleidde zijn gasten naar binnen, waar na een kort samenzijn een lunch werd aangeboden. Later op de middag gaan koning Felipe en koningin Letizia naar het Binnenhof voor gesprekken met de Kamervoorzitters en een ontmoeting met minister-president Mark Rutte.

Voor het nieuwe Spaanse koningspaar is het bliksembezoek aan Nederland het vijfde kennismakingsbezoek sinds de troonswisseling in juni. Eerder bezochten ze het Vaticaan, Portugal, Marokko en Frankrijk.


Meer Vorstenhuizen