Willem-Alexander besluit staatsbezoek Polen

Vorsten

25-06-2014 19:21:00

POZNAN – Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond in de Poolse stad Poznan zijn eerste staatsbezoek afgesloten. Vanaf het plaatselijke vliegveld is het koninklijk gezelschap met het regeringsvliegtuig vertrokken naar Amsterdam. In het najaar is het volgende staatsbezoek. De bestemming is niet bekend.

In Poznan, volgens de koning een van de krachtigste economische motoren van Polen, werd onder meer de containerterminal bezocht waar goederen van en naar Rotterdam op de trein worden gezet. De spoorverbinding kan concurreren met vervoer over de weg en heeft het transport van containers van de haven naar het hart van Polen aanmerkelijk versneld, zo kreeg het koningspaar te horen.

Het Nationaal Museum in Poznan vormde het decor voor een seminar over logistiek en transport, waar koning en koningin aan het slot aanschoven. Het hele gezelschap ging vervolgens buiten het museum met Willem-Alexander en Máxima op de foto, waarna de koning met een welgemeend ‘veel succes nog’ afscheid nam. In zijn entourage overheerste tevredenheid over het verloop van het eerste staatsbezoek waarin in het voor Willem-Alexander kenmerkende hoge tempo in twee dagen de relaties met Polen zijn opgewaardeerd.

Aan Poolse kant toonde de ambassadeur Jan Borkowski zich ingenomen met de visite. “Maar nu moeten we werken aan het vervolg. Dat bepaalt uiteindelijk het succes van een bezoek.”


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord