Willem-Alexander bij jubileum MVO Nederland

Vorsten

2014-01-30 14:54:00

UTRECHT – Koning Willem-Alexander is donderdagmiddag in Utrecht een paar unieke sokken misgelopen. ”Ik mag u geen gewoon presentje geven”, aldus directeur Willem Lageweg bij de jubileumbijeenkomst van MVO. ”Dat heeft uw staf mij verteld, maar ik kan het u wel laten zien.” Lageweg toonde de koning een doos met sokken. ”Maar niet zo maar sokken. Het zijn gezonde zee sokken.”

MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar hoort ook een duurzame productie bij en het nieuwe toverwoord, waar het tijdens de bijeenkomst in Utrecht vooral over ging, ‘circulair’ ondernemen. Dat is een mooi woord voor kringloopproductie, hergebruik van afval en grondstoffen. De sokken zijn zo’n product. Van zeebodem vervuilende en dolfijnen bedreigende oude visnetten is nylon gemaakt, en daarvan garen en daarvan weer de ‘Healthy Sea Socks’. Die Willem-Alexander dus niet kreeg.

De samenkomst in Utrecht was ook een beetje het feestje van prins Carlos, lid van de raad van toezicht van het 10 jaar geleden opgerichte MVO. Carlos, de oudste zoon van prinses Irene, stond zijn neef de koning dan ook op te wachten. Duurzaam en verantwoord ondernemen is al jaren een rode draad bij de werkzaamheden van de prins, die 3 dagen geleden zijn 44ste verjaardag vierde.

Ambitie 2020

Koning Willem-Alexander was door MVO gevraagd het bedrijvenplatform Ambitie 2020 in gebruik te stellen. Ook kreeg hij het eerste exemplaar van het rapport ‘Ondernemen in de circulaire economie’. Op het platform kunnen bedrijven laten weten welke ambitieuze duurzame voornemens zij hebben voor 2020, zoals klimaatneutraal treinen laten rijden door NS. Een aantal bedrijven heeft het voortouw genomen. Het is de bedoeling dat anderen volgen.

”Nederland moet een voorbeeld zijn voor de wereld op het gebied van circulaire en inclusieve economie. Dat is een economie waarin we slim en zuinig omgaan met grondstoffen en waarin zoveel mogelijk talenten een kans krijgen en iedereen meedoet”, aldus Lageweg.


Meer Vorstenhuizen