Willem-Alexander en Filip praten bij in Ouist

Vorsten

06-06-2014 16:20:00

OUISTREHAM – De koningen Willem-Alexander en Filip hebben de wachttijd in Ouistreham gebruikt om bij te praten. Een rij terug op de hoofdtribune bij de herdenking van de 70e verjaardag van D-day deden de koninginnen Máxima en Mathilde hetzelfde.

De wachttijd op het door vliegen geplaagde strand in Normandië was redelijk lang, omdat de Franse president François Hollande elk van zijn 19 staatsgasten apart wilde ontvangen. Het gezelschap had in een kasteel bij Caen geluncht en daarna moest iedereen in protocollaire volgorde – naar regeringsduur, met koningin Elizabeth als laatste – naar Ouistreham worden gereden.

De vorig jaar kort na elkaar aangetreden koning der Belgen en koning Willem-Alexander waren er vroeg aan de beurt en hadden daardoor ruim de tijd de toestand van de wereld door te nemen. Filip gebruikte de pauze in het programma ook voor overleg met Herman van Rompuy, EU-president en oud-premier van België.

Obama

Het Nederlandse en Belgische koningspaar hadden bij aankomst op de tribune ook aandacht voor de 93-jarige Luxemburgse groothertog Jean, een veteraan van de landing in Normandië in 1944. Jean, een oom van Filip, had een ereplek, net achter de eerste rij. Later werd hij ook begroet door koningin Margrethe van Denemarken en koning Harald van Noorwegen.

Andere vorstelijke genodigden waren prins Albert II van Monaco en het Britse troonopvolgerspaar Charles en Camilla. Prins William en echtgenote Catherine maken pas later hun opwachting, in Arromanches. Daar vond eerder op de dag de Nederlandse herdenking plaats.

Het meeste applaus was vrijdagmiddag voor de Amerikaanse president Barack Obama en voor de Britse koningin en haar man prins Philip, eveneens een oorlogsveteraan.

Meer Vorstenhuizen