Willem-Alexander maar 2 dagen op staatsbezoek

Vorsten

23-06-2014 17:48:00

WARSCHAU – Op straat in Warschau is maandag niets te merken van het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander dinsdag en woensdag brengt aan Polen. Er is geen openbaar vlagvertoon voor de aanstaande komst van de ‘Króla Niderlandów, de koning van Nederland.

Maar de Poolse regering is blij met de komst van Willem-Alexander en Máxima, zo worden de vooruit gereisde media verteld tijdens een achtergrondgesprek in de Nederlandse ambassade en de visite kan goed worden gebruikt om elkaar in het zonnetje te zetten.

Polen kan wel wat meer aandacht gebruiken in Nederland en andersom geldt dat ook voor Nederland in Polen, zoals eerder ook Jan Borkowski, de Poolse ambassadeur in Den Haag heeft gezegd. Voor het staatsbezoek hebben zich tientallen Poolse verslaggevers en fotografen aangemeld, maar of ze ook allemaal acte de présence zullen geven, is nog de vraag. De Poolse regering is in verlegenheid gebracht door een afluisterschandaal en daar zouden de media de komende dagen meer aandacht voor kunnen hebben.

Teken van respect

Het staatsbezoek moet de betrekkingen op een hoger plan brengen, meende Borkowski. Daarnaast is het een teken van respect richting Polen dat uitgerekend het eerste staatsbezoek van de nieuwe koning hier plaatsvindt. ”Veel collega’s hebben me gevraagd hoe ik dat voor elkaar heb gekregen”, zei de ambassadeur.

Het antwoord is veelvoudig en heeft te maken met het belang van Polen, de enorme economische groei van het land, de strategische positie tussen oost en west, en ook met het verleden. Polen leverde 70 jaar geleden een belangrijke bijdrage aan de bevrijding van Nederland en dat blijft erkenning verdienen.

Derde dag geschrapt

Koning Willem-Alexander heeft de gebruikelijke duur van het staatsbezoek bekort tot twee dagen. In feite betekent dat het morgenprogramma van de derde dag, wanneer meestal een excursie buiten de hoofdstad op het programma staat, is geschrapt. Toch blijft het koningspaar niet alleen in Warschau. Woensdagmiddag gaat het gezelschap naar Poznan, waar het staatsbezoek dan om half negen ’s avonds op het plaatselijke vliegveld eindigt.

Het is een van de zichtbare wijzigingen die de koning heeft doorgevoerd. Hij staat anders dan zijn moeder koningin Beatrix de Nederlandse pers tijdens het bezoek ook met draaiende camera’s te woord. Daarmee was eerder al geëxperimenteerd bij het kennismakings- en het werkbezoek aan Duitsland, vorig jaar en eind vorige maand.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord