‘William wil Buckingham Palace zonder ivoor’

Vorsten

2014-02-16 16:52:00

LONDEN – Prins William wil de circa 1200 kunststukken van ivoor die Buckingham Palace rijk is allemaal laten vernietigen om een voorbeeld te stellen. Dat schrijft de Britse krant The Independent zondag. Het idee krijgt steun van politici en natuurbeschermers, maar er klinkt ook kritiek vanuit de kunstwereld.

De hertog van Cambridge mengt zich de laatste tijd nadrukkelijk in de strijd tegen de handel in bedreigde diersoorten en dierlijke materialen. Hij was enkele dagen geleden aanwezig bij een grote internationale conferentie die werd georganiseerd om deze zeer winstgevende praktijken een halt toe te roepen. Eerder riep William de wereld samen met zijn vader, prins Charles, in een videoboodschap in zes talen op een gezamenlijke vuist te vormen tegen stropers en handelaars.

De Britse koninklijke familie bezit talloze voorwerpen die ivoor bevatten, zoals een troon van ivoor uit India die toebehoorde aan koningin Victoria. Prins William zou het plan tegenover primatologe Jane Goodall uit de doeken hebben gedaan. Politicus Zac Goldsmith reageert positief. “Er is geen krachtiger symbool te bedenken voor de gruwelijkheden rond ivoor dan Buckingham Palace dat zijn eigen ivoor publiekelijk vernietigt”, zegt hij. “Goed dat prins William zich hiervoor inzet.”

Niet iedereen staat achter het idee. Kunstrecensent Brian Sewell, die overigens ook een groot liefhebber van olifanten is, ziet het vernietigen van ivoor niet zitten. “Het is zinloos. Ik snap niet wat het verband is tussen het redden van olifanten en het kapotmaken van kunststukken die eeuwen geleden zijn gemaakt.”


Meer Vorstenhuizen