WK-halve finales met ‘sterke vrouwen’

Vorsten

07-07-2014 20:11:00

ROME – De gezaghebbende Italiaanse krant La Repubblica betreurt maandag op de sportpagina het aftreden vorig jaar van koningin Beatrix. De krant ziet namelijk in de halve finales van het WK-voetbal in Brazilië als bijzonderheid vier landen die worden geleid door een ‘sterke vrouw’.

Alleen, Nederland heeft in 2013 afscheid genomen van Beatrix als koningin. Brazilië heeft een vrouwelijke president, Dilma Rousseff, en Argentinië heeft dat eveneens, met Cristina Fernández de Kirchner. Voor Duitsland wordt bondskanselier Merkel opgevoerd. “Koning Willem is de enige man in het gezelschap”, stelt La Repubblica enigszins teleurgesteld vast. “Maar hij volgt in het voetspoor van twee koninginnen”, wordt eraan toegevoegd en onder die twee kwam het Nederlands elftal 3 keer in een WK-finale uit. “En zijn moeder blijft voor haar land een voorbeeld.”

De dubbelnationaliteit van koningin Máxima – toch nog een sterke vrouw aan Nederlandse kant – wordt ook aangehaald, evenals het feit dat in de voetbalfinale van 2010 voor het eerst twee monarchieën tegenover elkaar stonden: Nederland en Spanje.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord