Zwager Felipe ontmaskerd door boekhouder

Vorsten

03-07-2014 17:37:00

PALMA – Iñaki Urdangarín, de wegens financiële malversaties in ongenade gevallen zwager van de Spaanse koning Felipe VI, kan een goede afloop van het gerechtelijk onderzoek naar zijn handelen vergeten.

De boekhouder van zijn zogenaamd zonder winstoogmerk handelende stichting Nóos heeft in ruil voor strafvermindering een bekentenis afgelegd tegenover de anticorruptie-aanklager Pedro Horrach. Deze heeft de weerslag daarvan donderdag overhandigd aan onderzoeksrechter José Castro in Palma. Van de reputatie van de voormalige Olympische handballer blijft daardoor niets heel.

Volgens boekhouder Marco Antonio Tejeiro was alles bij Nóos erop gericht om belasting te ontduiken en geld te verdienen. Het was een gewoon bedrijf, in tegenstelling tot de officiële doelstelling. Geen middel bleef daarbij onbeproefd, zoals het indienen van valse rekeningen, het doorberekenen van niet gemaakte kosten en het opzetten van spookstichtingen en brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen.

Corruptieonderzoek

Het ‘familiebedrijf’ Aizoon waarin Iñaki en zijn vrouw prinses Cristina ieder voor de helft participeerden, was alleen maar bedoeld om geld weg te sluizen van Nóos. Zo kregen de deelstaatregeringen van Valancia en de Balearen rekeningen van 5,9 miljoen euro voor promotionele activiteiten die Iñaki en zijn zakenpartner Diego Toress zouden verrichten, maar die in werkelijkheid niet meer dan 1,6 miljoen kostten.

Het verschil, dat met valse facturen en veel geschuif tussen de verschillende stichtingen werd verdoezeld, staken beiden in hun eigen zak. Volgens de boekhouder werden alle belangrijke beslissingen door Urdangarín en Torres genomen, hetgeen de laatste uit zelfverdediging heeft ontkend. Urdangarín heeft altijd gezegd volkomen onschuldig te zijn. Pikant is dat Tejeiro een zwager is van Iñaki’s zakenpartner Torres.

De zaak tegen de schoonzoon van de vorige maand afgetreden koning Juan Carlos kwam aan het licht als onderdeel van een corruptieonderzoek bij de regeringen van Valencia en de Balearen, waartoe het eiland Mallorca behoort waar het onderzoek naar Iñaki nu al ruim 2 jaar loopt. Koning Felipe en zijn vrouw Letizia hebben alle contacten met Iñaki en Cristina al geruime tijd verbroken.


Meer Vorstenhuizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord