Carl Gustaf bijgepraat over stemming premier

Vorsten

15-01-2019 12:55:00

Koning Carl Gustaf heeft dinsdagmorgen bezoek gehad van parlementsvoorzitter Andreas Norlén. Die kwam naar het in Stockholm vlakbij de Riksdag gelegen Koninklijk Paleis om de koning bij te praten over de laatste politieke ontwikkelingen. Het parlement stemt woensdag over de aanwijzing van een nieuwe premier.

De Zweedse koning heeft al ruim veertig jaar geen rol meer in de politiek, maar hij heeft wel het recht om regelmatig te worden geïnformeerd. Norlén kon Carl Gustaf vertellen dat een nieuwe poging wordt gedaan om een nieuwe regeringsleider goedgekeurd te krijgen. Kandidaat is demissionair premier Stefan Löfven, die met zijn sociaal-democraten nieuwe coalitiepartners heeft gevonden.

Probleem is dat de coalitie geen meerderheid heeft: 167 van de 349 zetels in het parlement. Maar een meerderheid is in het Zweedse systeem niet strikt noodzakelijk, zolang er maar geen meerderheid tegenstemt. Löfven is daar nog steeds niet zeker van omdat de Linkse Partij (28 zetels) neigt naar een ‘nee’ in plaats van zich te onthouden van stemming.

Het parlement kan in totaal vier keer stemmen over een nieuwe regeringsleider. Sinds de verkiezingen van september zijn al twee stemmingen gehouden. Beide leverden geen premier op en Löfven werd al een keer afgewezen. Als het woensdag opnieuw niet lukt, kan Norlén het nog één keer met iemand anders proberen. Mislukt het weer dan volgen nieuwe verkiezingen.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft