Carl XVI Gustaf kan goed stoofschotels maken

Vorsten

16-05-2014 15:31:00

BORGHOLM – Koning Carl XVI Gustaf van Zweden gunt het publiek een kijkje in de koninklijke keuken. Letterlijk, want in het koninklijk buitenverblijf Solliden bij Bornholm op het eiland Öland opende hij vrijdag een tentoonstelling met als motto ‘In de koninklijke keuken’ (I kungliga kök).

Op de kleine expositie is onder meer eten te zien dat een koninklijke naam heeft, zijn koninklijke specialiteiten uitgestald, is de tafel koninklijk gedekt en zijn voorwerpen uit de koninklijke keuken bij elkaar gebracht. Ook zijn er foto’s die het geheel illustreren.

Koningin Silvia onthulde aan de vooravond van de opening dat Carl Gustaf een goede kok is. “Ja, hij is goed, vooral als het gaat om stoofschotels, zoals visstoofschotels”, aldus Silvia. Zelf doet ze in de keuken graag een stapje terug zodat haar man zijn talenten kan ontplooien, verklapte ze aan de lokale radio. “Ik ben nu zijn assistent.”

Carl Gustaf hield bij de opening een kort praatje op de veranda van Solliden, een door zijn overgrootmoeder koningin Victoria in 1906 gebouwd buitenverblijf dat wordt omringd door een prachtige (bloemen)tuin. Carl Gustaf is sinds het overlijden van zijn overgrootvader koning Gustav V eigenaar van Solliden. Kroonprinses Victoria viert er elke zomer publiekelijk haar verjaardag.

Meer Zweden