Carl Gustaf opent tentoonstelling op Zweedse nationale feestdag

Vorsten

06-06-2021 17:41:57

Koning Carl Gustaf is de Zweedse nationale feestdag zondag begonnen met de opening van een tentoonstelling over kroonprinses Margareta. Samen met zijn vrouw koningin Silvia nam hij een kijkje bij de expositie ‘Daisy. Kroonprinses Margareta, 1882-1920’ die te zien is in het Koninklijk Paleis in Stockholm.

Voor de koning ligt de tentoonstelling hem nauw aan het hart, zo zei hij tijdens het bezoek. “Mijn grootmoeder, kroonprinses Margareta, die binnen de familie Daisy heette, was een zeer getalenteerd persoon. Ze had oprechte interesse in en was bij op verschillende gebieden, zoals kunst, sport, maatschappelijk werk en tuinbouw.”

Bij het Koninklijk Paleis werd eerder op de dag al de vlag gehesen. Vanwege de coronapandemie zijn de festiviteiten rond de nationale feestdag dit jaar beperkt. Wel maakt de koninklijke familie een rijtoer door Stockholm en is er een ceremonieel programma op Skansen, het openluchtmuseum op het schiereiland Djurgården in de Zweedse hoofdstad. Daar krijgen enkele organisaties en verenigingen die belangrijk worden geacht voor de samenleving een vlag uitgereikt door kroonprinses Victoria.

In de avond zal de koning een toespraak houden vanuit Logården, een van de tuinen van het koninklijke slot. Normaal gesproken spreekt hij het volk toe op Skansen maar dat gaat vanwege de coronamaatregelen, net als vorig jaar, niet. Aansluitend is er een grote taptoe. Die wordt gadegeslagen door het koninklijk paar en kroonprinses Victoria en haar man Daniel.

Sinds 2005 is ‘Nationaldagen’ een officiële vrije dag voor de Zweden.


Meer Zweden

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel