Carl Gustaf: Zweden moeten zich aanpassen aan corona

Vorsten

08-09-2020 22:20:17

Bij de opening van het parlementaire jaar heeft Carl Gustaf veel aandacht aan de coronacrisis besteed. Na een gebruikelijk welkomstwoord opende hij de speech ernstig: “Er zijn 5837 Zweedse inwoners overleden door Covid-19. Tot ons grote verdriet, en tot het grote verlies van ons land.”

Carl Gustaf erkent dat de coronacrisis een zware tol eist van het land. “Velen, vooral ouderen, hebben langdurig in isolatie geleefd. De dappere zorgmedewerkers zijn op de proef gesteld en hebben uitstekend werk geleverd. We zijn dankbaar.” Het koningspaar zelf is ook pas een week terug in Stockholm na maanden zelfisolatie.

Ondanks dat er meer kennis over het virus is, blijft de onzekerheid groot volgens de koning. “De pandemie heeft Zweden en de wereld gedwongen ons te veranderen. We moeten ons aanpassen, heroverwegen en nieuwe wegen vinden.” Hij noemt als voorbeeld van de aanpassingen onder meer nieuwe technologische oplossingen, nieuwe manieren van werken en nieuwe vormen van gezelligheid en sociale ontmoetingen.

Riksdag

Bij de opening van de Riksdag waren vanwege de coronamaatregelen slechts vijftig mensen aanwezig. Het kroonprinselijke paar, prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sophia woonden anders dan gebruikelijk de ceremonie niet bij.

De toon van Carl Gustaf kwam overeen met die koning Willem-Alexander aannam in zijn speech in maart. In een zeldzame televisietoespraak zei Willem-Alexander toen: “het coronavirus is niet te stoppen, maar het eenzaamheidsvirus wel.”

Meer Zweden