Carl Philip had het zwaar met zijn dyslexie

Vorsten

2015-03-10 13:03:00

STOCKHOLM – De Zweedse prins Carl Philip heeft tijdens een hoorzitting over dyslexie op emotionele wijze gesproken over zijn eigen strijd met deze handicap. Dat schrijft het tijdschrift Svensk Damtidning dinsdag. Hij heeft het er erg moeilijk mee gehad, zo vertelde hij. “Het heeft jaren geduurd alvorens ik er open over durfde te zijn.”

Om anderen die problemen te besparen zet hij zich nu in om dyslexie bespreekbaar te maken en er aandacht voor te vragen. “Ik heb besloten mijn rol te gebruiken”, aldus de prins. Carl Philip had de hoorzitting zelf mee georganiseerd. “Het gaat over leerlingen die dagelijks worstelen met de letters en cijfers die voor hun ogen rondspringen in de schoolboeken. Ze worden uitgelachen als ze het verkeerd hebben en ze hebben het zoveel moeilijker dan hun klasgenoten om op school dezelfde resultaten te behalen”, zei Carl Philip. “Ik weet hoe het is. Ik was één van hen.”

Prins Carl Philip is niet het enige lid van de koninklijke familie met de leeshandicap. Zijn vader koning Carl Gustaf en zus kroonprinses Victoria zijn ook dyslectisch. “Niets maakt me verdrietiger dan wanneer voor dom wordt uitgemaakt vanwege zijn dyslexie. Ik weet hoe het voelt. Het maakt je onzeker, en verergert de dyslexie en je komt in een negatieve spiraal terecht. Daar moet een einde aan komen. Samen kunnen we de negatieve spiraal te doorbreken”, stelde Carl Philip. Aan pesten en buitensluiten van leerlingen met dyslexie moet ook een halt worden toegeroepen, zei hij. “Zero tolerance.”


Meer Zweden