De geschiedenis van het Connaught diadeem

Kim Posthumus

19-04-2016 12:00:29

Het Connaught diadeem is misschien wel één van de meest geliefde juwelen van de Zweedse koninklijke familie. Aan het sieraad hangt een mooie geschiedenis.

in 1905 na het huwelijk van Margaretha van Connaugh en prins Gustaf Adols werd het diadeem ondergebracht in Zweden. Het versiersel was een cadeau van de ouders van de bruid, de hertog en hertogin van Connaught. In 1920 overleed Margaretha en gaf haar zoon de diadeem aan zijn vrouw Sybilla van Saksen-Coburg en Gotha. Sybilla droeg het Connaught diadeem graag en vaak.

Margaretha van Connaught, prinses Sibylla en prinses Christina

Margaretha van Connaught, prinses Sibylla en prinses Christina.

In 1974 was het Sibylla’s dochter prinses Christina die het sieraad op haar huwelijk droeg als eerbetoon aan haar moeder, die 18 maanden eerder was overleden. Inmiddels behoort het diadeem toe aan Sibylla’s zoon, koning Carl XVI Gustaf. Hij gaf het op zijn beurt weer aan zijn bruid, koningin Silvia. Tot op de dag van vandaag wordt Silvia met enige regelmaat gezien met het diadeem, maar ze leent het ook regelmatig uit. Haar dochters, kroonprinses Victoria en prinses Madeleine hebben het prachtige juweel ook al eens mogen dragen. Leuk detail: de diamanten ornamenten kunnen ook als oorbellen of als hanger voor een collier gebruikt worden.

Koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prinses Madeleine

Koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prinses Madeleine.

 

 

 

 

 

 

Meer Zweden