Drukke dag Zweedse koninklijke familie

Vorsten

14-09-2015 12:50:00

STOCKHOLM – Het is dinsdag niet alleen in Nederland Prinsjesdag. Ook in Zweden begint een nieuw parlementair jaar. De Zweedse koninklijke familie heeft daarbij een drukker programma dan het Nederlandse koningspaar en prins Constantijn en prins Laurentien, maar koning Carl Gustaf hoeft geen troonrede voor te lezen.

Voor de Zweedse ‘royals’ begint de dag in de grote kerk van Stockholm, waar een dankdienst wordt gehouden ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar van de Riksdag. Daarbij zijn naast het koningspaar Carl Gustaf en Silvia ook kroonprinses Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinses Sofia en prinses Madeleine aanwezig.

Voor Daniel is het een bijzondere dag want hij viert dan zijn 42ste verjaardag, terwijl prinses Sofia haar debuut maakt op deze feestelijke dag. Voor koning Carl Gustaf is 15 september ook een bijzondere datum want hij zit dan precies 42 jaar op de troon.

Na de dankdienst gaat het hele gezelschap naar de Riksdag, het parlement, voor de openingsplechtigheid en ’s avonds is er een galavoorstelling in de Koninklijke Opera van Stockholm. Prinses Madeleine laat daar verstek gaan.

Meer Zweden