Overuren voor Zweedse en Noorse royals

Vorsten

09-12-2014 14:55:00

STOCKHOLM – De Zweedse en Noorse koninklijke families maken deze week overuren vanwege de uitreikingen van de Nobelprijzen. De bulk van de onderscheidingen wordt woensdag door koning Carl XVI Gustaf uitgereikt in het Concertgebouw van Stockholm, maar de Nobelprijs voor de Vrede wordt in het stadhuis van Oslo overhandigd in aanwezigheid van de Noorse koninklijke familie.

In beide steden is er ‘s avonds ook een groot galadiner. De Zweedse koninklijke familie moest voor de uitreiking schuiven met de stoelschikking op het podium van het Konserthus. Niet langer is er plaats voor het koningspaar met al hun kinderen nu die alledrie ook ‘aanhang’ meenemen. Koning en koningin hebben nu alleen nog kroonprinses Victoria en prins Daniel naast zich.

Prinses Madeleine en haar echtgenoot Chris O’Neill en prins Carl Philip en zijn bij de prijsuitreiking debuterende verloofde Sofia Hellqvist zijn verbannen naar de vipplaatsen. De gestage uitbreiding van de koninklijke familie heeft wel als voordeel dat bij het Nobelbanket in het stadhuis van Stockholm meer royals aan tafel kunnen worden gekoppeld aan prijswinnaars. Prinses Christina, zus van koning Carl Gustaf, komt dan meestal ook de gelederen versterken. De Zweedse koning geeft donderdagavond ook nog een diner in het paleis voor de Nobelprijswinnaars, waarbij zijn hele gezin kan aanschuiven.

De taken zijn in Noorwegen iets anders verdeeld. Het koningspaar ontvangt de Vredesprijswinnaars woensdagmorgen in het paleis, en het kroonprinselijk paar woont donderdagavond het Nobelconcert bij in Oslo Spektrum.

Meer Noorwegen