Ophef in Zweden over vraag aan Victoria

Vorsten

28-01-2015 20:53:00

STOCKHOLM – Een vraag over het familieverleden van de Zweedse koningin Silvia aan de Zweedse kroonprinses Victoria tijdens de herdenking in Auschwitz heeft veel ophef veroorzaakt in Zweden. Een verslaggever van de Zweedse nationale televisie SVT vroeg onomwonden: “Heeft de kroonprinses nagedacht over de familiegeschiedenis? Er waren toch familieleden in het verleden die aanhanger waren van de nazi’s en anderen zoals Folke Bernadotte die met witte bussen mensen redde uit de concentratiekampen. Hoe denkt de kroonprinses daarover?”

Onsmakelijke en opruiende journalistiek is een wijdverbreide mening in het Scandinavische land . Een woordvoerster van het Zweedse koninklijk huis had er achteraf ook weinig goede woorden voor over. “Je kunt je afvragen wat het doel van de vraag is. Het is een heel foute setting om dit te vragen terwijl de kroonprinses daarnaartoe is gereisd om te laten zien hoe belangrijk ze deze ceremonie vindt. Ik zou willen zeggen dat het onprofessionele journalistiek is van SVT.”

Victoria hield zich in haar antwoord op de vlakte. “Het nazisme was iets verschrikkelijks en het is een van de zwartste episodes in de geschiedenis van mensheid. Het was een lange geschiedenis en wij hebben veel informatie en het is mogelijk om daar iets uit te lichten als men wil.”

Haar grootvader aan moeders zijde – de vader van koningin Silvia, Walther Sommerlath – was al vanaf 1934 lid van de NSDAP. In 1939 zou hij een fabriek hebben opgekocht van een joodse eigenaar die daartoe gedwongen werd en het land uit werd gejaagd. Folke Bernadotte, kleinzoon van koning Oscar II van Zweden, redde als vicepresident van het Zweedse Rode Kruis vele duizenden gevangenen uit concentratie- en gevangenkampen van de nazi’s.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord