‘Geen geld naar Carl Philip en Madeleine’

Vorsten

23-09-2016 14:23:00

Als het aan de liberale partij van Zweden ligt, krijgen de broer en zus van kroonprinses Victoria geen staatstoelage meer. Robert Hannah, leider van de partij Liberalarna, heeft daartoe een voorstel ingediend in de Riksdag, het Zweedse parlement.

Hannah vindt dat alleen het staatshoofd en de troonopvolger door de staat onderhouden moeten worden. “De belastingbetaler hoeft niet te betalen voor de winkeluitjes van de leden van de koninklijke familie”, zegt de politicus in de krant Expressen.

De Zweedse koninklijke familie is afgelopen jaar flink gegroeid. Bestond die in 2010 nog uit zes personen, nu zijn dat er twaalf. De uitgaven van de staat aan toelagen zijn met 25 miljoen Zweedse kroon, 2,6 miljoen euro, gestegen en dat vindt Hannah te gortig. “Iedereen moet bezuinigen, dus ook het hof”, stelt hij.

Toelage

Hannah vindt dat de koning en de kroonprinses wel hun toelage moeten behouden. Prinses Madeleine en prins Carl Philip raken die juist kwijt. “Ze hoeven niets te doen”, redeneert Hannah. “Ik vraag me daarom ook af waarom ze geld van de staat moeten krijgen.” Er moet ook een eind komen aan de regel dat het staatshoofd het budget verdeelt, vindt Hannah.

Een woordvoerder van het Zweedse hof veegt in een reactie de vloer aan met het wetsvoorstel van Hannah. “Dat met het geld de winkeluitjes van de koninklijke familie worden betaald is absolute onzin”, zegt Jan Lindman. “Met de toelage worden allerlei zaken betaald, zoals staatsbezoeken en ook de hofhouding wordt ervan betaald.” Volgens Lindman krijgen Madeleine en Carl Philip een vergoeding voor kosten die ze maken als ze van hun vader, koning Carl Gustaf, op pad moeten.

Meer Zweden