Koning Carl Gustaf krijgt steun premier Stefan Löfven

Vorsten

18-12-2020 13:23:17

De Zweedse koning Carl Gustaf krijgt steun van premier Stefan Löfven voor zijn opmerkelijke uitspraak dat de unieke Zweedse aanpak van de coronapandemie “een mislukking” is. Löfven zei dat hij het eens was met de opmerkingen van de koning.

“Het feit dat zoveel mensen zijn omgekomen kan niet anders dan als een mislukking worden beschouwd”, aldus de premier in een gesprek met journalisten. Een echte evaluatie van het regeringsbeleid is volgens hem echter pas mogelijk wanneer de pandemie ten einde is.

Koning Carl Gustaf (74) deed zijn uitspraak in het televisieprogramma ‘Het jaar met de koninklijke familie’ waarvan donderdag een fragment werd vertoond in de ochtenduitzending van televisiezender SVT. “Ik denk dat we gefaald hebben. Er is een groot aantal mensen gestorven en dat is vreselijk”, aldus koning Carl Gustaf. Hij sprak ook over de pijn van families die geen afscheid hebben kunnen nemen van hun geliefden. “Ik denk dat het een zware en traumatische ervaring is om geen warm afscheid te kunnen nemen.”

Ophef

De opmerkingen van de koning zorgden voor enige ophef omdat de koning zich doorgaans in het openbaar in meer bedekte termen uitlaat. Staatsrechtgeleerden buitelden over elkaar heen om commentaar te geven, waarbij overigens niemand de eigenlijke vaststelling in twijfel trok.

De koning werd ook gevraagd of hij bang was zelf besmet te raken. “De laatste tijd veel meer, het is steeds dichterbij gekomen. Dat is niet wat je wilt”, aldus Carl Gustaf. Zijn zoon prins Carl Philip en schoondochter prinses Sofia raakten vorige maand besmet, zonder ernstige gevolgen.


Meer Zweden

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord