Koningin Silvia houdt video-speech bij opening Childhood-huis

Vorsten

2020-11-16 17:45:53

De Zweedse koningin Silvia heeft maandag via een videoverbinding het vierde Childhood-huis in Duitsland geopend. De opvanghuizen zijn bedoeld voor kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld of andere vormen van mishandeling. Silvia is oprichtster van de World Childhood Foundation, de organisatie die de huizen mogelijk maakt.

Het kinderhuis is gevestigd in Düsseldorf. Voor Silvia is dat speciaal, want ze heeft in die stad gestudeerd, zo vertelde ze in haar toespraak. Ze denkt nog met veel plezier terug aan die tijd. “Als kind en jongvolwassene had ik het geluk op te groeien in een ondersteunende omgeving die mij kracht gaf en waar ik me veilig kon voelen”, vertelde de vorstin daarna. Ze noemde dat een voorrecht. “Ik heb veel kinderen en jongeren ontmoet die te maken hebben gehad met misbruik en geweld en daardoor speciale bescherming nodig hadden. Dat heeft mij ertoe gebracht Childhood op te richten.”

Silvia bedankte iedereen die het mogelijk heeft gemaakt het Childhood-huis in korte tijd operationeel te maken. “Vooral ook omdat het aantal geweldsmisdaden tegen kinderen en jongeren in Nordrhein-Westfalen de laatste tijd flink is toegenomen. In haar toespraak zei ze ook nog het jammer te vinden dat ze niet fysiek aanwezig kan zijn bij de opening. Maar ze beloofde zeker op bezoek te komen als dat weer mogelijk is.

Duitsland telt nu vier Childhood-huizen. Naast Düsseldorf zijn die in Leipzig, Berlijn en Heidelberg, de geboorteplaats van Silvia. World Childhood Foundation, in 1999 opgericht door de Zweedse royal, is ook actief in Brazilië, China, Rusland, Zweden, Zuid-Afrika, Thailand, Oekraïne en de Verenigde Staten.


Meer Zweden