Koningin Silvia spreekt dankwoord uit aan Zweedse zorgmedewerkers

Vorsten

29-10-2021 15:25:53

De Zweedse koningin Silvia heeft zorgmedewerkers in Zweden bedankt voor hun inzet tijdens de coronapandemie. Dat deed ze aan het begin van Vårdsgalan, een gala waarin Vårdsförbundet, de Zweedse vakbond voor zorgmedewerkers, speciale awards uitreikt aan zorgprofessionals.

Silvia was met een digitale toespraak de eerste spreker op het gala dat vrijdagmiddag rechtstreeks via internet te volgen was. In haar toespraak vertelde ze in de afgelopen maanden veel met zorgmedewerkers gesproken te hebben. Daarbij refereerde ze aan de bezoeken die ze, samen met koning Carl Gustaf, heeft afgelegd aan enkele provincies. “Jullie vertelden ons over wat jullie hebben meegemaakt tijdens de pandemie en die ervaringen hebben ons diep geroerd”, ze ze. “Jullie hebben onder moeilijke omstandigheden keihard gewerkt en jullie verantwoordelijkheid genomen. Niet alleen de eerstelijnshulpverleners, maar ook de mensen die gezorgd hebben dat de gewone zorg gewoon door kon gaan. Veel Zweden zijn door jullie gevaccineerd en daar bedanken we jullie voor.”

De koningin is erg blij dat steeds meer jongeren kiezen voor een opleiding in de zorg. “Ik hoop dat jullie binnen afzienbare tijd een hoop nieuwe collega’s kunnen verwelkomen als zij zijn afgestudeerd”, zei ze. “Het is niet alleen belangrijk dat er veel goede zorgprofessionals komen; het verlicht ook de werkdruk.”

Aan het eind van haar toespraak zei ze het zorggala heel belangrijk te vinden. “Het is goed om even stil te staan bij hetgeen jullie doen voor de samenleving. Het draait in de zorg altijd om de patiënt. Maar op een dag als vandaag is het goed dat jullie de aandacht krijgen die jullie verdienen. Jullie zijn het waard.”

Meer Zweden