Koningin Silvia voelde zich echt 70-plusser in quarantaine

Vorsten

21-09-2020 17:36:15

“Ik heb mij nog nooit zo 70-plus gevoeld.” Dat zegt de Zweedse koningin Silvia in een podcastinterview. Samen met koning Carl Gustaf zat de nu 76-jarige vorstin de afgelopen maanden in quarantaine vanwege het coronavirus. Die zelfgekozen afzondering heeft Silvia veel doen nadenken over de kwetsbaarheid en eenzaamheid van ouderen.

“Voor de uitbraak van het coronavirus had ik zoveel te doen, te organiseren, te bezoeken en toespraken te houden enzovoort”, kijkt de koningin terug op begin van dit jaar. “Maar opeens zaten de koning en ik een aantal maanden in quarantaine in Stenhammar.”

Silvia vertelt dat ze het beangstigend vond dat zo veel ouderen aan het virus zijn overleden. “En ik vond het droevig te constateren dat alle ouderen die stierven slechts een nummer werden in de statistieken. Oude mensen zaten alleen met hun angst en pijn.” Daardoor werd de koningin ook met haar neus op de feiten gedrukt over haar eigen situatie en die van haar man. “De pijn die eenzame en geïsoleerde ouderen voelen kun je je makkelijk voorstellen. Ik begrijp dat de autoriteiten het allemaal goed hebben bedoeld, maar mensen hebben eronder geleden.” Op de vraag of de autoriteiten goed op de coronacrisis hebben gereageerd wilde de vorstin overigens geen antwoord geven.

Silvia deed haar uitspraken in een podcast van Alzheimer Life. De royal is erg begaan met het lot van mensen die aan deze ziekte lijden. Haar moeder leed ook aan alzheimer. Ze vindt het belangrijk dat er veel aandacht is voor de ziekte. “Ik denk dat iedereen alzheimer kan krijgen”, stelt ze. “Als ik de ziekte zelf krijg, hoop ik dat ik steun krijg van mijn omgeving en hoop ik dan ik omringd wordt door mensen die begrijpen wat de ziekte doet.” Silvia pleit voor goede opvangmogelijkheden voor patiënten die aan alzheimer lijden. Maar bovenal benadrukt ze dat het belangrijk is dat mensen door hun naasten gesteund worden.


Meer Zweden

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.