Koningin Silvia werd ‘computertechneut’ door coronacrisis

Vorsten

24-12-2020 10:55:59

De coronacrisis is de Zweedse koningin Silvia niet in de koude kleren gaan zitten. Maar ondanks alles ziet ze toch iets positiefs in alle maanden van zelfisolatie. Silvia leerde hoe ze moest omgaan met een computer en smartphone. “En dat terwijl ik nooit vrienden was met technische dingen”, zegt ze in Kungahuset 2020, het jaaroverzicht van TV4.

De opgedane technische vaardigheden kwamen Silvia en haar man koning Carl Gustaf goed van pas. Het koninklijk paar zat in 2020 grotendeels in zelfisolatie op slot Stenhammar. Silvia en Carl Gustaf werkten vanuit huis en maakten dus veel gebruik van de computer om videoconferenties bij te wonen.

Trots vertelt de koningin dat ze een belangrijke conferentie van de Verenigde Naties had geopend. “Dat was een geweldige ervaring. Ik zat gewoon thuis!”

Kanttekeningen

Ook Carl Gustaf vertelt tegen TV4 blij te zijn dat hij dankzij de techniek toch veel van zijn werkzaamheden heeft voort kunnen zetten. Toch zet de vorst wel wat kanttekeningen. “Het is niet hetzelfde”, zegt hij over videoconferenties. “In sommige gevallen werkt het wel goed, maar je mist toch de warmte en het gevoel dat je bij een lijfelijke ontmoeting hebt.”

In Kungahuset 2020 kijkt TV4 samen met de koning en koningin terug op het afgelopen jaar. Silvia vertelt nog een keer hoe blij ze is met haar buren. Die deden boodschappen voor haar toen ze in zelfisolatie zat. Ook zegt ze dat ze zich door de gedwongen zelfisolatie “een echte 70-plusser voelde”. Die uitspraak had ze eerder dit jaar ook al gedaan.

In het programma, dat op eerste kerstdag in Zweden wordt uitgezonden, onthult de koningin ook dat Carl Gustaf tijdens de quarantaine voor het eten zorgde. Hij kan volgens Silvia goed koken. “Hij maakte vooral stoofschotels en dat was hartstikke leuk. Ik was zijn assistent en sneed de uien.”


Meer Zweden

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.