Kroonprinses Victoria wil dat Zweden eigen land ontdekken

Vorsten

2020-07-13 13:10:58

De Zweedse kroonprinses Victoria verheugt zich op haar zomervakantie op Öland, waar ze vlak bij het vakantieverblijf van haar ouders een eigen villa heeft. “Ik heb mijn zomers altijd doorgebracht op Öland, het ligt me daarom aan het hart”, aldus Victoria in een interview met het weekblad Svenska Damtidning.

De kroonprinses viert traditioneel haar verjaardagen op Öland, waar 14 juli zelfs een eigen feestdag is: Victoriadag. Vanwege de coronacrisis zijn de festiviteiten dit jaar echter beperkt en is er voor het publiek geen gelegenheid om Victoria persoonlijk geluk te wensen in de tuin van Solliden Slott, de vakantiewoning van koning Carl Gustaf.

Victoria ziet in de beperkende maatregelen vanwege het virus voor de Zweden mogelijkheden hun eigen land beter te leren kennen en te genieten van de uitgebreide en gevarieerde natuur. “Nu buitenlandse toeristen wegblijven is het ook belangrijk steun te geven aan de bedrijven die het erg moeilijk hebben”, meende de kroonprinses. “Er valt in Zweden veel te beleven.”

Wandelen

Dat heeft ze zelf ook gedaan toen ze in de periode 2017-2019 alle Zweedse provincies heeft bezocht om een natuurwandeling te maken. “We neigen vaker naar een stad te gaan dan de natuur op te zoeken, maar het is goed om eropuit te gaan en lichaamsbeweging te krijgen”, zei Victoria. De wandelingen waren voor haar ook een goed excuus om niet alleen maar in het paleis te zitten.

Het idee voor de natuurwandelingen en de ontdekkingsreis in eigen land had ze al voor haar huwelijk opgedaan, vertelde ze, en het was ook in lijn met de visie van echtgenoot Daniel – een oud-sportschoolhouder – om mensen aan te moedigen meer te bewegen. Over de wandelingen en de indrukken van Victoria verschijnt ook een boek, zo liet de kroonprinses weten.

In het interview uitte Victoria ook veel bewondering voor haar jonge landgenoot Greta Thunberg. “Ze doet geweldig werk. Ze heeft een enorme last op zich genomen, maar wat ze met haar organisatie en beweging heeft opgezet is heel belangrijk omdat het mensen tot actie brengt en de hoop geeft dat ze een verschil kunnen maken. Greta heeft laten zien dat één persoon een verschil kan maken en dat het wat uitmaakt.”


Meer Zweden

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt