Meer Zweden voorstander van troonswisseling

Vorsten

2013-12-21 14:58:00

STOCKHOLM – Steeds meer Zweden vinden de tijd rijp voor een troonswisseling. Het aantal Zweden dat kroonprinses Victoria liever op de troon ziet is met 48 procent groter dan de 39 procent die wil dat koning Carl XVI Gustaf aanblijft als vorst.

De Zweedse vorst reisde dit jaar door Zweden om te vieren dat hij 40 jaar koning is. Maar dat heeft zijn positie niet versterkt, blijkt uit een opiniepeiling van Ipsos waarover Dagens Nyheter bericht. Van de ondervraagden is 48 procent voorstander van een troonwisseling. Het is voor het eerst dat dit percentage groter is dan de groep aanhangers van Carl XVI Gustaf. In mei 2011 was 41 procent van de Zweden voorstander van een troonswisseling, terwijl destijds 44 procent wilde dat hij staatshoofd zou blijven.

Een mogelijke verklaring voor de groei van het aantal voorstanders van abcatie is de leeftijd van de 67-jarige Zweedse monarch. Ook zien steeds meer Zweden dat kroonprinses Victoria klaar is voor het grote werk.

Ipsos meet de populariteit van het Zweedse koningshuis sinds 2005. Opvallend sinds dit eerste onderzoek is de dalende steun voor de monarchie. Inmiddels is 27 procent voor afschaffing van de monarchie en is het aantal voorstanders gedaald van 80 naar 64 procent.


Meer Zweden