Namen Zweeds prinsje zijn verrassend

Vorsten

2016-04-21 12:42:00

De ooievaar is actief geweest bij de familie Bernadotte grapte koning Carl XVI Gustaf donderdagmorgen toen hij in een bijzondere raadsvergadering de namen en titel bekendmaakte van zijn jongste kleinkind.

Anderhalve maand geleden was er ook al zo’n ‘konselj’, toen na de geboorte van het zoontje van kroonprinses Victoria, prins Oscar. Nu zat Victoria aan de zijde van de koning en luisterde toe hoe haar vader vertelde dat Zweden er een hertog van Södermanland had bijgekregen, luisterend naar de namen Alexander Erik Hubertus Bertil.

“Verrassend”, meende de royaltyverslaggever van boulevardblad Expressen over de naamkeuze van Alexanders ouders prins Carl Philip en prinses Sofia. “Deze namen had ik niet verwacht”, bekende hij eerlijk. Alexander is een in koninklijke kringen vaak gebruikte naam, maar komt onder de Zweedse koningen niet voor.

Doop

Erik heeft wel historische betekenis, al stief de laatste koning Erik (XIV) eind zestiende eeuw. De naam is vanwege Sofia’s vader, Erik Hellqvist, en Hubertus is een verwijzing naar koning Carl Gustaf die voluit Carl Gustaf Folke Hubertus heet. Daarmee is het prinsje naar beide grootvaders vernoemd.

De vierde naam Bertil is wel volgens verwachting. Prins Bertil, in 1997 overleden, was als een grootvader voor Carl Philip en zijn zussen. Carl Philip erfde ook diens voormalige woning in Djurgarden.

Expressen verwacht dat de doop van prins Alexander halverwege juli zal plaatsvinden, mogelijk op het vakantie-eiland Öland waar de koninklijke familie dan traditiegetrouw verblijft. Prins Oscar wordt eind mei gedoopt in Stockholm.


Meer Zweden