Öland viert verjaardag Victoria op aangepaste wijze

Vorsten

12-07-2020 14:07:18

De Zweedse koninklijke familie heeft zich traditiegetrouw verzameld rond Solliden Slott op het vakantie-eiland Öland waar dinsdag op vanwege de coronamaatregelen aangepaste wijze de 43e verjaardag gevierd zal worden van kroonprinses Victoria.

De koninklijke familie verblijft echter niet in zijn geheel in het zomerverblijf, maar heeft zich opgesplitst zo meldt zondag de krant Aftonbladet. Zo hebben kroonprinses Victoria en haar gezin de eigen villa Skönvik en kan prins Carl Philip met zijn gezin terecht in de zogenoemde Cavalier-vleugel vlak bij het Slott. Er blijft dan in theorie ook nog ruimte over voor de in Florida wonende prinses Madeleine, maar die wordt dit jaar vanwege de reisbeperkingen niet verwacht.

De verjaardag van Victoria wordt op Öland traditioneel groots gevierd en geldt ook als de feestdag van het eiland waar zich in juli altijd duizenden vakantiegangers uit binnen-en buitenland bevinden. Een van de hoogtepunten van de viering is de ontmoeting van Victoria met het publiek in de tuin van Solliden. Daar wordt ze na een korte toespraak van koning Carl Gustaf toegezongen en ontvangt ze felicitaties, bloemen en kindertekeningen van de bezoekers.

Benefietconcert

Dit onderdeel komt te vervallen, al zal het Zweedse hof via sociale media nog wel beelden van Victoria en haar gezin laten zien zoals dat in april ook het geval was bij de viering van de verjaardag van koning Carl Gustaf. Het jaarlijkse benefietconcert ter ere van Victoria en ten bate van het Victoria Fonds, waar de kroonprinses ook haar sportbeurs uitreikt, gaat wel door. Alleen is dat zonder publiek en niet in het atletiekstadion van Borgholm maar in de naastgelegen kasteelruïne.

“Het is erg triest om de kroonprinses dit jaar geen openbaar eerbetoon te kunnen geven, maar op dit moment is het niet verantwoord om een concert te geven met duizenden mensen”, aldus de voor Victoriadag verantwoordelijke Stephan Rimér tegen Aftonbladet. Optredende artiesten zijn onder meer The Mamas, dit jaar de beoogde Zweedse vertegenwoordiger bij het vanwege corona uitgestelde Eurovisiesongfestival in Rotterdam, en verder Linnea Henriksson, Petra Marklund, Anne Sofie von Otter en Oscar Stembridge. Het besloten concert wordt dinsdagavond uitgezonden op de Zweedse televisie.


Meer Zweden

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.